Wratten

Koortslip, buikloop, AIDS en griep zijn voorbeelden die worden veroorzaakt door virussen. Ook wratten worden veroorzaakt door virussen. Wratten zijn kleine, harde, goedaardige gezwellen op de huid. Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen maar meestal komen ze voor op de handen en voeten. Vooral kinderen hebben er vaak last van, net als mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Wratten ontstaan door een infectie van de huid met een virus. Dit virus heet het Humaan Papilloma Virus (HPV) en  zorgt ervoor dat cellen van je huid ongewoon snel gaan groeien. Het Humaan Papilloma Virus is erg besmettelijk en kan zich verspreiden van mens op mens. Dat kan door direct huidcontact, maar ook door het aanraken van besmette oppervlakken. Het zwembad is bijvoorbeeld een plek waar je gemakkelijk voetwratten kunt oplopen. Als je met het virus in contact gekomen bent, duurt nog wel een tijdje voordat je daadwerkelijk wratten krijgt, zo’n drie tot zes maanden en soms zelfs jaren.

Vaak blijft het bij één keer wratten. Je lichaam wordt namelijk immuun voor het virus als je wratten hebt gehad. Hierdoor krijg je bij een nieuwe infectie met het virus normaal gesproken geen wratten meer. Behalve als je een verzwakte immuunsysteem hebt. Dan kunnen de wratten terugkeren. De afweer van jonge kinderen is nog niet zo goed sterk, waardoor zij vaker last hebben van wratjes dan volwassenen met een sterk afweersysteem.